Wat is trimmen?
Welkom

Honden die hier komen hebben altijd mijn onverdeelde aandacht. Er wordt alleen één op één gewerkt, de volgende klant zit dus niet in de "wacht". Op deze manier wordt er geen onrust van hond op hond overgebracht.

Uw hond zal het de volgende keer leuk vinden terug te komen. Dat vind ik ook leuk en hopelijk u als baasje ook. Er lopen hier nog 2 hondjes los en dat is wel zo gezellig.

U mag altijd een afspraak maken. Doe dat wel tijdig, want dan kan ik u op tijd inplannen.

Nog even in twijfel of een behandeling wel iets is voor uw hond? Geen probleem. Mail of bel me even en ik geef u graag advies.

Een goede vachtverzorging is van groot belang om de gezondheid en conditie van uw hond op peil te houden. Het is algemeen bekend dat de huid het grootste orgaan is van het lichaam. Om de huid goed te laten ademen is het noodzakelijk dat de vacht regelmatig "ververst"wordt.

Wat is trimmen precies?

sjuulfloMet trimmen wordt bedoeld, het knippen, effileren, plukken, scheren, uitdunnen, ontwollen van de vacht. Voor bijna iedere hond is het van belang om regelmatig naar de trimmer te gaan. Zo niet voor het in model brengen, dan wel voor het onderhouden van de vacht. De oude vacht wordt hierbij verwijderd zodat de nieuwe vacht zonder belemmering kan groeien.

Bij het trimmen van de hond hoort natuurlijk niet alleen de vacht. Ook de oren, de nagels en het eventueel verwijderen van teken hoort bij de trimbehandeling.

In de najaar- en winterperiode kunt u de hond gewoon laten trimmen. Bij een trimbehandeling in de winter wordt de vacht vaak iets langer gehouden. Het is een misvatting om te denken dat de hond in deze periode een zo lang mogelijke vacht zou moeten hebben. Het tegendeel is waar. Een (te) lange vacht droogt minder snel waardoor de hond het daarom juist koud zou kunnen krijgen. Ook de nagels zullen worden gemanicuurd.

Bij een trimbehandeling wordt de hond helemaal nagekeken, het komt voor dat de trimster iets ontdekt wat verdere aandacht verdient (een knobbeltje of en wondje) de trimster zal dan ook de baas en de hond doorverwijzen naar de dierenarts. U ziet, de trimster is niet alleen een kapster, ze is een gediplomeerde specialist waar het welzijn van de hond vooropstaat. Er is een gedegen opleiding aan vooraf gegaan waarbij alle facetten van het welzijn van de hond worden behandeld. Uw hond is bij mij in goede handen.

Maar.... soms heeft NIET trimmen ook onverwachte voordelen...

Knippen & Scheren

Knippen

Definitie = "Het inkorten en modelleren van de vacht met de rechte schaar. Dit wordt veelal toegepast bij honden met een krullende vacht" Knippen zegt eigenlijk genoeg , de hond gaat gewoon naar de kapper. Honden die geknipt worden zijn onder andere:

 • Poedels
 • Kerry Blue terriers
 • Irish Softcoated Wheaten Terriers
 • andere honden met een soortgelijke vacht

Scheren

Definitie = "Het inkorten van de vacht d.m.v. een tondeuse." 

Scheren betekent niet dat de hond "kaal"geschoren wordt. Er bestaan verschillende lengtes voor het scheren. Op de tondeuse kunnen verschillende opzetstukken "scheerkoppen" gezet worden, waardoor de hond op diverse lengtes geschoren word. Scheren wordt vaak gedaan in combinatie met knippen en effileren.

Dit is Dorus een kruising Schapedoes.

Voor de knipbehandeling

   

Na de knipbehandeling

Bij het scheren van de hond moet u denken aan de volgende honden; 

 • Poedels 
 • Maltezers  En veel kruisingen met een soortgelijke vacht

Dit is Ror, een kruizing tussen een huts en een fluts.

ror1
 • Voor de trimbehandeling
ror2
 • Na de trimbehandeling

 

 

Effileren

Definitie = " Het uitdunnen en inkorten van de steile(re) vacht. De effileerschaar heeft snijbladen voorzien van tandjes, waardoor het snijvlak een natuurlijk verloop heeft."

Het effileren gebeurt met een zogenaamde effileerschaar. Met deze schaar wordt het haar van de hond zo behandeld dat er een natuurlijk verloop zit tussen het korte en het lange haar. Deze methode voorkomt dat er scherpe overgangen en happen zichtbaar zijn.

Er zijn verschillende redenen om een hond te effileren :

 • De overgang van lang haar en kort haar moet op een natuurlijke wijze verlopen.
 • Het uitdunnen van de vacht.

Honden waar deze methode wordt toegepast is bv;

 • Golden retrievers
 • Shih Tzu's
 • Lhasa Apso´s
 • Maltezers
 • Cocker Spaniëls
 
tasha storm roole
  Tasha Storm Rodi

Plukken

 

murphyDefinitie = "Het met de hand of bot trim-mes verwijderen van de bovenste dode haarlaag. Hierdoor krijgt de nieuwe, reeds onderliggende vacht, de ruimte om zich optimaal te ontwikkelen." 

Plukken doet overigens geen pijn. Dit komt omdat de dode haarlaag verwijderd wordt als deze "rijp" is. "Rijp" wil zeggen "het haar laat gemakkelijk los". Plukhonden zijn honden met een ruwharige vacht. 

TIP: Als u uw hond voor een plukbehandeling naar de trimmer brengt, laat de eventuele wasbeurt dan vanaf 2 weken voor de afspraak achterwege. De plukvacht zal dan beter van de huid loslaten, wat voor zowel de hond als de trimmer erg prettig zal zijn.

          

 

 Het plukken heeft betrekking op de ondermeer de volgende honden;

 • Bouvier
 • Teckel (ruw haar)
 • Jack Russel (ruw haar zie foto)
 • Terriers (Airdale, Cairn, Border, etc.)
 • Andere soorten met een harde vacht
bas2 bas1
Bas de Westy vóór het plukken en dan ná het plukken

Op de foto ziet u Daisy een Jack Russel van 3 jaar

Het verwijderen van de loszittende dekharen zorgt ervoor dat de nieuwe reeds onderliggende vacht zonder belemmering zal aangroeien, wat zorgt voor een gezonde huid. De haren worden plukje voor plukje met de groeirichting mee verwijderd. Daisy1 Daisy2
  Voor het plukken Na het plukken

 

Kammen en Ontwollen

Soms is het baasje niet in staat om het onderhoud van de hond helemaal zelf te doen. De hond komt dan regelmatig even langs om eens lekker uitgekamd en/of ontwolt te worden. Vervolgens wordt de onderwol van de hond verwijderd en u heeft die rollen haar niet meer door het huis. Meestal wordt ook nog even het model een beetje bijgewerkt en is de hond weer helemaal klaar voor een lekkere wandeling.


 


Een flinke bol wol....


komt er snel van af